08.08.2018
Ostatnio ktoś zapytał mnie o pomysł na błyskawiczny deser. Bez zastanowienia odpowiedziałam, że muffinki – przecież przygotowuje się je błyskawicznie a do tego smakują wszystkim – dużym i małym. W mojej lodówce po urodzinach syna zalegało jeszcze opakowanie serka mascarpone. Pomyślałam, że warto je wykorzystać do czegoś innego niż krem na bazie bitej śmietany, tak właśnie powstały muffinki z mascarpone i borówkami.
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 jajko
125 g roztopionego masła
¾ szklanki serka msacarpone
1 szklanka borówek
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy.
W oddzielnym naczyniu mieszamy roztopione masło, mascarpone i jajko.
Mokre składniki łączymy z suchymi. Krótko miksujemy (tylko do połączenia, to gwarantuje, że muffinki będą mięciutkie i puszyste). Dodajemy borówki. Mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je masą do wysokości ¾ foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok. 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/muffinki-z-mascarpone-i-borowkami/