Pleśniak z serem

17.08.2018

Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na pleśniaka ze śliwkami. Muszę przyznać, że uwielbiam to ciasto w różnych wersjach, zawsze kojarzy mi się ze smakami z dzieciństwa. Jednak ostatnio trafiłam na przepis, który łączy ze sobą dwa moje ulubione ciasta – pleśniaka i sernik. Ciekawa byłam takiej kombinacji i nie byłabym sobą gdybym jej nie wypróbowała. Muszę przyznać, że ciasto wyszło obłędne.

Składniki:

Ciasto:

480 g mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
60 g cukru pudru
2 żółtka
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1000 g sera (użyłam twarogu w wiaderku)
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 żółtka
200 g cukru
125 ml śmietany kremówki
30 g mąki ziemniaczanej

Piana:

2 białka pozostałe z ciasta
2 białka pozostałe z sera
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie kisielu (u mnie cytrynowy)

Dodatkowo:

słoiczek powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Krótko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy po łyżce kakao, zagniatamy do połączenia. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na ok 60 minut do lodówki.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jasne ciasto, rozwałkowujemy je na wymiar blaszki i wykładamy na spód. Na ciasto rozsmarowujemy powidła śliwkowe a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część ciemnego ciasta. Całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.

Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo ciągle ucierając żółtka, jajka a następnie ser. Miksujemy. Dodajemy śmietanę , mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie kisiel. Gotową pianę wykładamy na ser, na wierzch ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Całość pieczemy ok 20-30 minut w 160º.

Gotowe ciasto pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/plesniak-z-serem/

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90