26.08.2018
Były śliwki, były jabłka pora więc na gruszki. Słodkie, soczyste, po prostu pyszne. Świetnie sprawdzają się w domowych wypiekach, podkreślają smak kruchego ciasta, rewelacyjnie smakują w formie musu. Ale u mnie dziś właśnie w połączeniu z kruchym ciastem powstała pyszna tarta z gruszkami.
Składniki:
Ciasto:
125 g mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
125 g mąki z pełnego przemiału (użyłam owsianej)
125 g masła
1 żółtko
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
50-60 g wody
Masa jogurtowa:
2 jajka
100 g cukru pudru
180 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
2-3 gruszki
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy żółtko i wodę, zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na rozmiar formy do tarty (u mnie 31cm). Formę do tarty smarujemy cienko masłem. Przenosimy ciasto, dociskamy, obcinamy nadmiar i całość nakłuwamy dokładnie widelcem (zapobiegnie to powstawaniu wybrzuszeń podczas pieczenia). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º i zapiekamy przez 20 minut.
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w plastry.
Jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy do połączenia składników.
Pokrojone gruszki układamy na zapieczonym spodzie, całość zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180º. Zapiekamy przez 30 minut. Studzimy.