09.09.2018
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam to ciasto stwierdziłam – muszę je zrobić. Mocno czekoladowe, z całymi gruszkami – ciasto dla smakoszy nieco mniej słodkich wypieków. Szybkie i proste w wykonaniu, a całe gruszki sprawiają, że ciasto cieszy nie tylko podniebienie.
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie Mąka Kurpiowska z Młynów Jelonki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
3 gruszki
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo ciągle ubijając dodajemy cukier a następnie żółtka i olej. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao.
Keksówkę o wymiarach 26×12 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy pozostawiając koconki. Obrane gruszki wciskamy w ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.
Gotowe ciast możemy posypać cukrem pudrem lub przyozdobić domowym lukrem.
Źródło: http://www.fascynacjeani.pl/czekoladowe-ciasto-z-gruszkami/