Napoleonka

14.04.2021

Przepis na napoleonkę dostałam od koleżanki. Długo zastanawiałam się czy ją zrobić. Nie przemawiało do mnie ciasto bez dodatku cukru i jajek. Jednak gdy zrobiłam ją po raz pierwszy nie mogłam oprzeć się kolejnemu kawałkowi tego pysznego deseru.

Jedyny mankament podczas wykonywania to to, że blaty ciasta są naprawdę mocno kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatniej niż z przysłowiowym jajkiem . Uwierzcie mi moja pierwsza napoleonka miała blaty niczym puzzle. Jednak jej smak wynagrodził mi stracone podczas składania nerwy.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki

375 g masła lub margaryny

¼ szklanki śmietany 18%

Masa:

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3 żółtka


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest dość elastyczne).  Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części.

Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut (na złoty kolor).

Tak samo pieczemy 2 pozostałe części ciasta.

2 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy dokładnie mąkę i żółtka. Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Mieszając gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Gorącym przekładamy blaty ciasta.  Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.

Wierzch gotowego ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o.
Jelenie 66
07-302 Ostrów Mazowiecka 3

Dojazd
{t.} +48 29 645 75 60
{f.} +48 29 645 75 90